«Trejdeviņi Torņi»

Okt 17, 2008

«Trejdeviņi Torņi»

Klāva Veinbaha gleznšanas pasākums

***

Pāri par 40 dievnamu ir viegli saskaitīt Rīgas plānā. Gribētu vismaz daļu no tiem uzgleznot. Esmu jau sācis. Kāpēc es to daru un darīšu? Man laikam vienkārši patīk gleznot. Arī skatītāji gandrīz vienmēr ir iepriecināti par manu darbību. Šai trūcīgajā un dārgajā pilsētā, kur katru dienu tavs pienākums ir sadabūt naudu un maksāt, viens krāsām notrieptā tērpā mierīgi risina vienkāršu uzdevumu - kā labi ievietot audeklā šo jauko baznīcas skatu. Tā it kā būtu tam milzums laika. Viņš atlicis malā cenu, nodokļu un nodevu skriešanās sacīkstes domā par tumši gaišā, silti vēsā un pareizo krāsu noskaņošanu.

***

Skaisti - teica brīnumainā tumšmatu meitene. Slavas vārdi arī angļu, krievu, itāļu, franču un vācu valodās. Patīkami.

***

Kam prieka netrūkst vai nekad?

Nu protams - Rīgas meitenēm.

Tās smaida vienkārši tāpat

un arī - ja tās apbrīno.

***

Bet meitene pagāja garām kā vēja pūsma un nepalika manā gleznā. Gleznā tika tornis - sens un skaists. Nopietns tornis tīrās debesīs. Tornis uz debesīm.

***

Kam tas viss vajadzīgs?

«Kam  ir domāta šī zvaigzne, kas naktī tur augšā spīd? Viņa nav nekam paredzēta un nevienam nav vajadzīga. Viņa vienkārši spīd, tāpēc, ka viņa tur ir. » Tāpat arī es, padzisušā zvaigzne, gribu pats savam priekam mazliet klusi paspīdēt. Un tas noteikti sagādās kādu jautrību arī parastajiem un tālzemju garāmgājējiem. Galu galā, paliks pēc visa arī apgleznotie audekli. Ar laiku tiem radīsies pat vēsturiska skumju atmiņu vērtība, kad viss būs aizbūvēts ar jauno celtņu radītāju neparastajiem brīnumdarbiem.

***

2008. g. Klāvs Veinbahs

Komentāri (3)

Augošā secībā / Dilstošā secībā

Laipni lūgti izstādi aplūkot Zaļenieku KN no 12.10.2011.-03.11.2011.

Pievienoja: Inese | Oktobris 11, 2011

Izstāde tomēr tika sarīkota manā pusgadsimta dzimšansdienā - Rīgā, Pils ielā 18, bibliotēkas telpās. Redzama būs 2010. gada martā un laikam arī aprīlī.
Izstādīšanos sarīkoja Vita Vilciņa. Paldies Vita V.!

Pievienoja: Klāvs Veinbahs | Marts 05, 2010

Tā gleznošanai naudu gribēdams es kādreiz uzrakstīju, bet visi meta rakstu atpakaļ. Es tomēr gleznoju, joprojām. Paldies, ka nepietrūka tas, kas bija vajadzīgs. 2009.IX K.Veinbahs

Pievienoja: Klāvs Veinbahs | Septembris 05, 2009

Mans komentārs